Sluit brochure
Door Leonie, 02 juli 2018

Heb jij een kavel bemachtigd in een aardgasloze nieuwbouwwijk? Of je wilt gewoon graag uit eigen wil energieneutraal bouwen? Lees dan vooral even verder....

Naast de negatieve impact van het gebruik van aardgas op ons klimaat en de gevolgen van gaswinning in Groningen, raakt de voorraad aardgas gewoon op. De overheid grijpt in. De verplichte gasaansluiting van nieuwbouwwoningen is per 1 juli 2018 vervallen en het is wachten op een verbod op de aansluiting op aardgas voor nieuwbouw.    

In en om jouw nieuwe huis is gelukkig voldoende energie te oogsten die jij nodig hebt om jouw huis te verwarmen, (lekker) warm te douchen en om alle apparatuur van elektriciteit te voorzien. In dit blog vertellen wij over de alternatieven van aardgas. Hieronder vind je een opsomming van diverse energiebronnen.   

DE ZON
Wist je dat slechts 14,5 seconden zonlicht genoeg is om de hele aarde een dag van energie te voorzien? Zonne-energie is een enorme bron van energie, waar de wereld nog maar een fractie van gebruikt. Inmiddels zijn we er wel goed in om deze energie te oogsten. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Optimaal gebruik van zonne-energie, bijvoorbeeld in combinatie met slimme dakoriëntatie en energiebesparende maatregelen, zorgt ervoor dat een woning volledig in haar eigen warmte en elektriciteitsbehoefte kan voorzien.

WARMTE
Een andere mogelijkheid om woningen los te koppelen van het aardgasnet is door ze aan te sluiten op een warmtebron. Denk hierbij aan een lokaal of regionaal warmtenet, een Warmte Koude Opslag (WKO) of een geothermiebron. Maar ook warme buitenlucht en warme lucht uit de woning kunnen worden gebruikt om het huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien met een luchtwarmtepomp.

AARDWARTMTEPOMP
De aardwarmtepomp kan een huis volledig verwarmen op elektriciteit. Het systeem werkt goed in combinatie met een vloerverwarming. Een aardwarmtepomp haalt de warmte via leidingen diep uit grond. Het grote voordeel van aardwarmtepompen is dat deze ook kunnen koelen in de zomer. Het nadeel is dat het stroomverbruik hoog is en dat er dus zonnepanelen nodig zijn om het systeem op een duurzame manier draaiende te houden.

LUCHTWARMTEPOMP
Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de lucht. De pomp draagt deze warmte vervolgens over op het water. Dit warme water kan gebruikt worden om mee te douchen en om het huis mee te verwarmen. Net als de aardwarmtepomp kan een luchtwarmtepomp het huis ook koelen. Het grote nadeel van een luchtwarmtepomp is het hoge stroomverbruik, dat nóg hoger is dan bij de aardwarmtepomp.

Beide warmtepompen lijken op een 'gewone' cv-ketel, maar nemen vaak meer ruimte in beslag. 

HOUT
Naast de aard- en luchtwarmtepomp is er een alternatieve duurzame fossiele brandstof, namelijk hout. Deze brandstof kan gebruikt worden in combinatie met een hout gestookte centrale verwarming, een houtkachel/haard of een pelletkachel. Het grote nadeel van deze systemen is het werk dat je er mee hebt. Er is veel hout nodig en dus ook veel ruimte.

Tot slot kun je ervoor kiezen om jouw huis extra goed te isoleren. Dusdanig goed dat je voor het verwarmen van jouw woning af kunt met een klein elektrisch kacheltje. Dit brengt extra kosten met zich mee voor bijv. triple beglazing, extra isolatie en extra zonnepanelen. Met dit alternatief heb jij een echt passief huis waar je jaren plezier van hebt, omdat je niet te maken hebt met mogelijk kwetsbare techniek.

Sinds 2015 levert Hegeman Bouwteam al gasloze woningen op die tevens voldoen aan de milieueisen. Dat wil zeggen BENG of NOM. Met een EPC 0 classificatie maak je het compleet. Dan bouw je aardgasvrij en CO2-neutraal en dat maakt jouw woning echt klaar voor de toekomst.

MEER WETEN?
Wij delen graag onze kennis over gasloos bouwen met jou!